Life at Sweet Gypsie Rose

Beste

Hieronder vind je mijn dagboek. Noem het maar: ' Jos ' golden dagboek !"
Hopelijk vind je het fijn om meer te weten te komen, hoe het leven van een passionele golden retriever-mens reilt en zeilt….?
BOMMEL Cv2

Bench

Benchtraining….
Een bench, oftewel kamerkennel of hondenbox, is een metalen kooi die speciaal voor honden is bedoeld. Hoewel een bench helaas niet echt goedkoop in aanschaf is, loont de aanschaf ervan vaak toch de moeite. Het gebruik van de bench kan erg nuttig zijn bij de zindelijkheidstraining en bij het voorkomen van probleemgedrag bijvoorbeeld wanneer de hond alleen is. Het gebruik van de bench maakt een mand overbodig.
Wat zijn nu de voordelen van het gebruik van een bench? • Uw hond zal zich prettiger voelen in de bench wanneer hij alleen thuis moet blijven. De bench is voor de hond een soort hol waarin hij veilig is, zoals honden in het wild ook een veilig hol hebben. De kans dat hij de de hele buurt bij elkaar jankt is daarom ook een stuk kleiner!
  • Uw hond krijgt de kans niet om "rottigheid" uit te halen terwijl u weg bent. Toch prettig natuurlijk wanneer u zeker weet dat uw hond zich niet tegoed zal doen aan uw bankstel of uw vloerbedekking!
  • Wanneer uw hond nog niet (helemaal) zindelijk is, vergroot het gebruik van de bench de kans dat het toch "droog" blijft terwijl u weg bent (ook 's nachts!). Een hond zal namelijk zijn eigen hol niet graag bevuilen. Alleen in uiterste nood (en zo lang blijft u natuurlijk niet weg) zal de hond in zijn eigen bench plassen of poepen. Niet alleen scheelt u dit een hoop dweilen; het is ook belangrijk dat het proces waarin het een gewoonte wordt om alleen buiten te plassen en te poepen niet te doorbreken. Ideaal bij de zindelijkheidstraining van een puppy. Voordat u de hond in de bench opsluit wanneer hij alleen thuis moet blijven, moet u ervoor zorgen dat de hond de bench als een prettige, veilige, ligplaats gaat beschouwen. U zet de bench in de woonkamer, op een tochtvrije plek. Het liefst op een plek van waaruit de hond de kamer goed kan overzien (de meeste honden vinden dit prettig). In de bench legt u een deken of iets dergelijks, zodat de ondergrond aangenaam is om op te liggen.
Om de hond te wennen aan de bench geeft u hem een lekkere kluif die hij in de bench op mag eten of een gevulde KONG. Het deurtje van de bench blijft open, maar als de hond zijn kluif of KONG wil meenemen naar een andere plek brengt u hem rustig terug naar zijn nieuwe "plaats". Dit houdt u een aantal dagen vol; iedere kluif of ander lekkers die de hond krijgt laat u hem in de bench opeten. U kunt het beste pas doorgaan met de volgende stap wanneer de hond geen aanstalten meer maakt om zijn kluif mee te nemen naar een andere plek, maar rustig in de bench blijft liggen totdat hij is uitgekloven.
Is de hond eenmaal zover, dan gaat u door met de volgende stap. Iedere keer wanneer de hond wil gaan slapen, bijvoorbeeld na een wandeling of een spelletje, dan brengt u de hond rustig naar zijn bench. Als de hond in de bench gaat liggen (al dan niet op uw aanwijzing) beloont u de hond door hem een speeltje of iets lekkers in de bench te geven. Wanneer de hond een mand, een ligbed of iets dergelijks had, maak het de hond dan gemakkelijker door deze (in elk geval voorlopig) weg te halen. Past de mand of het ligbed in de bench, dan kunt u die daarin natuurlijk goed gebruiken! Wanneer de hond uit zijn bench komt met de bedoeling om op een andere plek te gaan slapen, brengt u hem, net zoals eerst met de kluif, weer rustig terug naar zijn plaats.
Is de hond zover, dat hij zonder problemen in de bench wil liggen slapen en deze zelfs regelmatig zelf opzoekt, dan sluit u als de hond gaat slapen voor een tijdje het deurtje. U geeft hem hierbij de eerste keer weer een kluif of een KONG. U gaat nog niet weg, dat is pas de laatste stap. Mocht uw hond nu toch onrustig worden en/of gaan janken of blaffen, dan is het heel belangrijk dat u juist nu goed reageert. Dat wil zeggen: zolang de hond onrustig is, negeert u hem volkomen! U mag hem vooral niet troosten of geruststellen, want dan voelt de hond zich beloond voor zijn onrustige gedrag en zal hij dit dus blijven herhalen. Ook kunt u beter niet op hem mopperen, want ook dan krijgt hij toch aandacht van u en dat is precies waar hij om vraagt. Zodra de hond stil is, ook al is het maar even, gaat u op dat moment naar hem toe. Wees niet uitbundig, maar open gewoon het deurtje alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Laat de hond direkt gewoon zijn eigen gang gaan; het is niet de bedoeling dat u door uw gedrag de indruk wekt alsof er iets heel bijzonders is gebeurd.
Pas wanneer de hond rustig in de bench blijft liggen met het deurtje dicht, terwijl u thuis bent, neemt u de laatste stap. Als u (eerst voor korte tijd) weggaat, sluit u de hond op in de bench. Geef hem de eerste keer weer een kluif of KONG.
Een extraatje om de hond zover te krijgen dat hij uit zichzelf met plezier in de bench gaat is nog het volgende. Leg regelmatig een paar hondenbrokjes of ander lekkers achterin de bench, op een moment dat de hond niet ziet dat u dit doet. De hond zal het al gauw de moeite vinden om telkens weer in zijn bench te gaan kijken of er misschien wel weer "zo maar" wat lekkers ligt.
Misschien denkt u, als u dit verhaal gelezen heeft, dat een goede bench-training erg veel tijd en moeite zal kosten. In de meeste gevallen kunt u de omschreven stappen echter al binnen één tot twee weken allemaal nemen. Wel is het belangrijk dat u de hond echt stap voor stap aan de bench laat wennen en dat u daar zoveel tijd voor neemt als bij uw hond nodig is. Het resultaat moet namelijk zijn, dat de hond probleemloos alleen kan blijven in de bench, omdat hij dit als zijn eigen veilige ligplaats ziet. U mag de hond daarom ook nooit voor straf in zijn bench sturen (want dan wordt het juist een vervelende plek)! Als u kinderen heeft zult u erop moeten letten dat zij de hond als deze in zijn bench ligt ook nooit storen of lastigvallen. De bench moet juist een plek zijn waar de hond zich rustig terug kan trekken.
Tenslotte: laat een hond NOOIT de halsband om in de bench: wanneer de hond door allerlei rare bewegingen met de halsband ergens achter blijft haken, kan hij stikken!
bron: Hoshondenschool
 
 

© www.goldenretrieverfokkers.nl

Homepage

Heupen, ellebogen en .....

thumb_IMG_0613_1024thumb_IMG_0614_1024
Over heupen, ellebogen, ogen en epilepsie

Kate & haar pups

Dag lezer van mijn "honden-dagboek"!
De moederzorg, de puppy-warmte, de verbondenheid....De natuur op 2 vierkante meter...
Uiteraard belangrijk dat moeder en kinderen gezond gehouden worden! Hoe doen we dat? Zo goed als mogelijk natuurlijk.
Vooral geen wilde avonturen, geen speciale "andere" voeding dan onze honden gewoon zijn. Wel "Starter" in het gamma van Royal Canin.
Zelf experimenteren we niet met vers vlees, met gekookt paardenvlees, met "iets" anders....Reden: het maag-, darmstelsel is afgesteld op wat ze van de moeder krijgen, Pippa is gewend aan het Royal Canin voer. Er is veel discussie in de hondenwereld rond voeding: is het goed dat een hond die hopelijk 10 jaar en ouder, veel ouder wordt, zijn hele leven "droogvoer" eet?
Sommigen onder de hondenbezitters denken dat vers vleesvoer, beter verteert en dat de honden er beter bij zijn.
Als je leest wat hieronder staat, dan is de conclusie vrij eenvoudig! Ik wil er meteen tegenover stellen dat Zweedse fokkers, vele Engelse toch ook de weg van droogvoer kiezen, voor het leven.
Ooit bestond de overtuiging: minstens 1x/week vers vleesvoer....Als u die overweging(-en) maakt, doe de overgang in 5 dagen, wissel af 4/5 en 1/5 om over te gaan naar 1/5 en 4/5 en zo tot 5/5.
Je mengt beter niet, nooit het éne met het andere, simpel: dan heb je vis noch vlees, je brengt het voer in onevenwicht, niet doen.....
Hieronder dus de vers vleesvoer info:
Is een hond een vleeseter?
Ja absoluut. Alles wijst erop dat dit zo is. Bedenk dat veel medische klachten te maken hebben met de voeding. Denk aan jeuk, maag-/darmklachten, doffe, schilferige vacht, veelvuldige diarree en verstopte anaalklieren.
Maar ook aandoeningen als
tandplak en tandsteen worden veroorzaakt door een te hoog alkaline-gehalte in de voeding. Hierdoor kunnen de enzymen in het speeksel hun werk niet goed doen (de zuurgraad is te laag) en vormt zich aanslag op de tanden. Honden die vlees eten en regelmatige rauwe botten kauwen, poetsen hun tanden op een natuurlijke manier.
Bron:
http://hondenuniversiteit.nl/aanschaf-verzorging/hondenvoer/is-een-hond-een-vleeseter/

Hondengedragsadvies

Hondengedragsadvies
http://hondenuniversiteit.nl/shoppen-in-hondengedragsadvies/
zeer goede info...klik op de bovenstaande link....

Bench, drink-/eetstel, tips, ' naar gamma', de prins….

Je vindt in elke Doe-het-zelf-zaak materiaal om je omgeving voor mens en golden veilig te houden.

Enkele voorbeelden, bedenkingen, u moet zelf creatief zijn en op eigen verantwoordelijkheid handelen (dat spreekt voor zich!), het gaat om tips.
Een pup kan veilig in een bench! Een pup zal per dag wellicht 5 tot 7 keren een plasje (willen) maken, een poepje: 3 tot 5 maal….Let vooral op de stoelgang: als die stevig is, prima! Is die losjes, plat, een druppel bloed, stinkend, dan opletten geblazen! Geef meteen wat minder voer, verhoog de frequentie van geven (4, 5 keren ipv 3!) Na twee dagen niet opgelost, dan naar de dierenarts!

Een regel: geef beter
iets minder voer, dan iets meer! Er zijn richtlijnen die wij meegeven (zie brochure), er staan op de voederzak, op de website van Royal Canin, voorgeschreven hoeveelheden.
Respecteer die! Regelmaat in voer geven is belangrijk: 's ochtends: tussen 7-9, 's middags tussen 11-14, 's avonds: tussen 16 en 18 uur! Altijd vers water (niet bevroren…..) en 1 uur na de laatste maaltijd pup nog eens tot bij de drinkbak brengen, laten / doen drinken,
doen door aan te wijzen, zeg: "SUSKE / WISKE drink!" En jawel, dat vlot na enkele dagen, je gelooft het wonder amper!

Als het buiten koud is, goed opletten! De binnen-omgevingstemperatuur hou je best tussen 15 en 20 graden! Dus een pup leeft vooral nu BINNEN!
BUITEN kun je de pup laten drinken, eten, wat rennen, poepje doen, plasje maken, beetje spelen! Regelmaat: om het uur een 10' minuten ontspanning!
Gebeurt het toch dat een plasje, poepje binnen gedaan wordt, dan vooral NIET boos worden, pup mogelijk even buiten zetten, opruimen, klaar!
Een pup die net geplast, gepoept heeft, herhaalt dat niet meteen!
Onze pups kennen geen gras, gazon, grasperk; kennen geen kiezelsteentjes! Waarom niet?
Omdat in gras, onder gras, op gras van alles en nog wat kan liggen dat schadelijk kan zijn voor je pup. Als hij groter is, dan komt dat vanzelf goed. Ik zeg "
zwart - wit " vaak: "zet je pup op ijzer en beton!"
Dat is met een korrel zout te nemen! Maar je moet je pup in het begin toch goed in de gaten houden…
alles is interessant, alles eet een pup….Een zacht takje, een blad van de boom is een leuk ding om rond te zeulen, GEEN probleem! Zacht hout dat kan splinteren, kan fataal zijn!

Vandaar:
's ochtends pup "zonder woorden" oppakken, naar zijn plekje in de tuin brengen, geduldig wachten op het plasje/poepje, goed belonen met je stem, een korreltje of drie hondenvoer en PRIMA!
Hou je vol, dan merk je dat na twee maanden (zelfs minder) je pup als het ware met een afstandsbediening (jouw stem) naar de plek huppelt om te plassen, zich te ontlasten! Als andere mensen dat kunnen, kun jij dat ook!

Kinderen kunnen dat moeilijker! Hun stem, hun communicatie is vaak te strak, te eentonig, te 'bazig' opdat pup-lief, de opdracht(-en) begrijpt! Als je je kind meeneemt, rustig doet zijn, en luisteren naar hoe jij het aan boord legt, dan zal in verloop van tijd, het succes verzekerd zijn!

Een bench is een heilzaam middel en kost niet veel, wij adviseren in grootte:
60 X 90 X 70 (Breed x Diep x Hoog)
We zetten er voor een pup tot 4 maanden een Curver box omgekeerd in, kwestie van de ruimte kleiner, gezelliger te maken voor 'ukkie'! Hij wil per definitie zijn bench proper houden. Dus drinken ook weg, 1uur na de laatste maaltijd.

Inderdaad een pup 'sloopt' alles en nog wat, dat moet je goed inschatten wat wel en niet mag! Harde pupmaterialen OK, zacht spul, zelfs rubber: NIET OK! Een flosh, een koord, opletten! Een pup die er de hele dag mag op 'sabbelen', zal stukjes koord opeten, en jawel, voor je het door hebt, zit één en ander opgehoopt, met nare gevolgen vandien.
Wat van tafel valt, is voor je pup vaak een lekkernij! Dus ook hier weer een beetje opletten! Als je pup rust, slaapt of droomt, dan is de kust veilig!

Een hondenhok bouwen kun je zelf! Ik ben onhandig en kan dat niet! Let ook op, het hondenhok volgens de tips van Gamma, prima handleiding (volg de URL hieronder), maar deze hondenhokkenzijn binnenin niet veilig! Waarom niet? Het hout binnen in dat hok, is ideaal bijtmateriaal voor je pup (grotere hond ook) en dus splintert het hout in de mond, de maag van je golden! Wees daar zeer voorzichtig mee! Zeker ook nog als dat hout behandeld is met producten, dan is het sap dat zich ontwikkelt bij het bijten/kauwen/sabbelen op dat hout, een gevaarlijk mengsel! Kun je het hondenhok binnen afmaken met betonplex, of met veilige platen, dan is dat prima! Of nog, bouw rond een bench een hondenhok, zeker slim! Zorg eventueel dat je het dak van je buitenhok, makkelijk kunt afnemen van je constructie…. Zo'n bench is altijd verkoopbaar na verloop van tijd…en twee benches is vaak makkelijk….

Voorzie voor je binnenbench een houten plaat (ongeveer 2 cm dik!) 4
wieltjes eronder! Leg in de bench een plaat die je makkelijk kunt reinigen, geen harde plaat, want dat schuift te gemakkelijk! Koop twee platen op maat gezaagd, is er eentje vuil, reinig die met bvb.Dettol, leg de andere in de bench! Een deken gedeeltelijk over je bench (aan de buitenkant) opleggen, niet altijd, is ook een goed idee!Why? Omdat je zo meer een iglo, een 'cosy' plekje, een cocoon-gevoel geeft aan je pup! Het houdt de warmte ook meer binnen, dus in de zomer, niet …..(of deels?…..)

TIP:
http://www.gamma.com/doe-het-zelf/hondenhok-van-blokhutprofielen/
spaanplaten, multipex, mdf, constructieplaten….
eetbakje, drinkbakje, koop 2 stuks, 1 voor binnen (dat je bvb.aan de buitenkant van je bench bevestigt, die bakjes hebben een doorsnee van 10-15 cm, groter hoeft niet! En 1 duo voor buiten.
Een dweil leggen onder het eet-/drinkstel binnen, vind ik dom, omdat je pup die dweil als een spelletje vlug beet pakt, en hup, drinkstel de grond op, en hup mamma kwaad! Dus niet zo.

Ook opletten dat een pup nergens blijft achter haken! Het zal je maar overkomen wat één van onze prinsen presteerde: zijn retriever met halsbandje en lijn aan de deurklink vastgemaakt, pup vergeten, pup dood! Dat had beter omgekeerd gebeurd, er zijn prinsen genoeg! Jouw pup is niet vervangbaar! Ai!

Nog vergeten: de NIET-OEFENING! Daarover later meer weer…..:)…..

Ontwormen en vaccineren (Nederlands versie)

ONTWORMEN

ontwormingskuur best starten vóór vaccinatie.
pups, op weken 2/4/6/8, daarna maandelijks tot 1jaar oud.
volwassen dieren die binnen blijven, 2 maal per jaar.
Volwassen dieren die vaak buiten komen, 4 keer per jaar.
Altijd na een positief faecesonderzoek.

Fokdieren
1x vlak vóór de paring.
1x 2w vóór de bevalling.
tijdens het zogen gelijktijdig met jongen.
wissel ontwormproducten af.
volg raad van je fokker en van je dierenarts

VACCINEREN
Pasgeboren pups krijgen van hun moeder gedurende hun eerste levensweken afweerstoffen mee via de moedermelk. Deze antistoffen bieden slechts een tijdelijke bescherming aan de jonge pups. Na het spenen dalen deze afweerstoffen echter snel, zodat uw pup weer gevoelig wordt voor deze ziektes. Vaccineren op dat moment zorgt voor een stimulatie van het afweersysteem en een goede bescherming. De basisvaccinatie van een pup bestaat uit 3 vaccinaties. Deze worden ideaal gezien gegeven op de leeftijd van 6, 9 en 12 weken. Uw hond vaccineren tegen Parvovirose, Rattenziekte, Hondenziekte, Hepatitis en Kennelhoest is een aanrader. Meestal gebeurt de eerste vaccinatie op 6 weken bij de fokker. U vraagt best naar het vaccinatieboekje (Europees paspoort van de hond), want iedere hond moet voorzien zijn van zo een boekje. Fokkers zijn ook verplicht om iedere pup te identificeren (tatoueren/chippen) en te registreren.


Op 6 weken: puppyenting tegen Hondenziekte en Parvovirose
Op 9 weken: inenting tegen Parvovirose en Rattenziekte,Hondenziekte,Hepatitis en Kennelhoest.
Op 12 weken: herhalingsinenting tegen Parvovirose, Rattenziekte, Hondenziekte, Hepatitis en Kennelhoest.

Wanneer uw hond volwassen is (leeftijd van 1 jaar) wordt de inenting jaarlijks herhaald. U hoeft dit gelukkig allemaal niet zelf te onthouden! U ontvangt van ons ieder jaar een herinnering voor de vaccinatie van uw huisdier. Naast de vaccinatie wordt ook een algemeen onderzoek gedaan, want ook voor uw huisdier geldt dat voorkomen beter is dan genezen. Deze gezondheidscontrole omvat algemene controles van belangrijke functies (hart, ademhaling, bewegingsapparaat, reflexen, ..). Kortom, complete zorg: vanaf de eerste wankele stapjes tot en met de verdiende oude dag.

Ontwormen en vaccineren (Engelse versie)

In Belgium one of the most renowned vets writes on his website to worm this way: pups at 2/4/6/9 weeks, then every month until 1 year (we do every 3 months!). Adult dogs who live in the house most of the time: 2 x/year; adults who often go out (training, show, working etc.4 x/year). Every time after a positive faeces test! 1x time before mating, 1 x every 2 weeks before whelping (we do 1 time), during nursing 'mum' simultaneously with the puppies. Vaccination is this way: at 6 wks a Vanguard DA2Pi-CPV and a Nobivac BbPi nose-vaccin, at 9 wks: Vanguard DA2Pi-CPV-Lepto , at 12 wks: Vanguard DA2Pi-CPV-Lepto , at 16 wks: Vanguard Lepto. This schedule is also supported by Pfizer! Very strange, this scheme is not the same in every European country!?

Ondermeer in Engeland houden de fokkers er een andere meaning op na, ongeveer als volgt: Puppy vaccinations should not be done until 10 weeks minimum. Maternal immunity can indeed 'overwrite' the vaccination, which one of our puppy purchasers found when they contacted parvo-virus even though they had a vaccination at 8 weeks. We now state in our puppy notes that vaccinations should not be given until 10 weeks and we explain the reason why. Whatever time the vaccinations are given, the puppies are not safe to go on to land that other dogs go on to until after the last vaccination at12 weeks, so there is no advantage in early vaccination (early socialization is important, but this can still be achieved by carrying the puppy, or introducing them to vaccinated dogs).
….
Ik verkies de eerste weg, Jos Stouthuysen, www.sweetgypsierose.be

Links, maar ook "rechts"…..

Elke dag een stap, every day a step...

Eén stap per dag…..
Mensen volgen graag hun gevoelens. "Een hond zou toch fijn zijn in ons gezinnetje!" Dat is wat ontbreekt. Dus gaan we meteen op zoek naar de bevrediging van onze behoefte: vandaag, morgen, zelfs op zondag vind je een hond, een puppie, een reu, een teef…Alles is te koop! Zelfs met "garantie"….
Niet lang na de aanschaf volgt de "hel"….de puppie gaat aan de diarree, er komt zelfs bloed bij kijken, jawel onze hond wordt futloos, erger, erger en erger!
De dierenarts hebben we te lang afgewacht, maar als het dan toch niet anders kan…..

One step at the time…..

Zo moet het….This is the way it should go….

Ons eerste gezinnetje deed het fout! De zogeheten "impuls-aankoop" leidde tot miserie, frustratie, ongenoegen, geldverspilling en afkeer! Hoe moet het dan wel, vraag je je af?
A dog is for life, not just for Christmas! Een gezegde waar je niet naast kunt, want het houdt al eeuw en dag stand! …for life!
Life….een hond wordt 10,12,14 jaar! Sommige sterven vroeger, veel te vroeg, andere overleven….zelfs hun baasje, en wat dan?….

Laten we er van uitgaan dat je golden 12 - 14 jaar wordt! Dat betekent dat je moet afscheid nemen in het jaar 2028, 2030….Nog een hele weg te gaan, denk je! En hoe staat onze maatschappij er dan voor?
Zullen we moeten werken tot 65 of langer? Is er nog geld over voor onze hobby? Ah ja, die skivakantie, de zomervakantie, een nieuwe auto, hobby, sport, huisraad, elektriciteit en verwarming….We moeten er door….

Niet gerekend op je golden? Ai, want die trouwe viervoeter staat er elke dag, een dag die je niet vergeet! De dag dat je je golden als pup ging ophalen, de dag dat hij vaarwel zegt! Tot over de regenboog, zeggen de Engelsen, de plaats waar andere honden op ons wachten, de plek waar onze grootouders en overgrootouders eveneens rijstpap met gouden lepeltjes eten, elke dag! Dagen van geluk en warmte…..Zo leven we vaak in het ongewisse….Met alle respect, maar…….
a golden life, with these dogs, is the best life…..